banner9
Post a Comment Print Share on Facebook
Featured coronavirus Russia Kings Cross Royal College of Nursing ‘safe spaces
banner6

reads.

Benim Bedenim, Benim Kararım

Devletin, kadının kendi bedeni üzerinde nasıl bir hakkı olabilir?

Doğurma, doğurmama kararını devlet ne hakla verebilir?

Bu nasıl bir devlet anlayışıdır?

Bu sorular çoğu kadının sorduğu ve cevabını bulamadığı sorular.

Anlamlandıramadığımız bu anlayış; kadını yok sayan, kadının bedeni üzerindeki kararı devlet tekeline veren, insan hayatını hiçe sayan bir anlayıştır.

Türkiye’nin ataerkil, muhafazakar, kadını birey olarak görmeyen, kadının işlevinin sadece üremek olduğunu sanan çoğunluğu; kürtajın kadın için ne kadar zor olduğunu anlamaya çalışmadan kadına ağır bedeller ödetiyor.

Türkiye gibi ataerkil kültürün hakim olduğu bir ülkede kadın olmak; kendi başına düşünemeyen, karar veremeyen, bir yol gösterene, akıl verene ihtiyaç duyan ve hiçbir zaman birey olamayan azınlık olarak görülüyor.

Duygu Asena’nın da dediği gibi Türkiye’de ‘Kadının adı yok’!  Kadını ‘anne’ olmaktan öte düşünemeyen bu zihniyet, tecavüz sonucu doğan çocuklara da devletin sahip çıkacağını söyleyerek tecavüzü erkeğin hakkı; tecavüz eden erkeği de masum görüyor. Bununla da kalmayıp ‘her kürtaj bir Uludere’ diyerek istenmeyen çocuklarını öldürdüğünü de kabul etmiş oluyor.

Kürtajı yasaklamak demek kadınlara fiziksel, ruhsal büyük zararlar vermek ; kadın ölümlerini arttırmak demektir. Kadınlar için zaten zor olan bir kararı hoyratça, kadın ile empati kurmadan, konu ile ilgili hiçbir bilimsel araştırma yapmadan, böyle hassas bir konuyu kamusal alanda acımasızca ve haşin bir söylemle tartışmak kabul edilemez. Kullanılan acımasız dilin yanı sıra kadın için yaşamsal bir konu olan kürtaj hakkını kadınların ellinden almak insan haklarına da aykırı. Kürtaj yasağına kadınlar kadar erkeklerin de ses çıkartması gerekiyor. Geçtiğimiz Pazar günü Kürtaj yasası tartışmalarına karşı düzenlenen eylemde İstanbul, Kadıköy’de 3 bine yakın kadın, erkek ve çocuk “Kürtaj bizim kararımız”, “Kürtaj haktır, Uludere katliam” ve  “Tayyip elini bedenimden çek” sloganlarını atarak yürüdüler.

Kadınların yavaş yavaş ölmesini istemiyorsanız kürtaj hakkı konusunda duyarsız kalmayın; siz de sesinizi çıkartın ve ‘Kürtaj hakkı’ kampanyasına katılın. "Benim Bedenim, Benim Kararım" diyerek fotoğraflarınızı http://benimkararim.org sitesinde paylaşın. Kürtaj yasasına karşıysanız bir imza da siz atın. http://saynoabortionban.com/

Avatar
Your Name
Post a Comment
Characters Left:
Your comment has been forwarded to the administrator for approval.×
Warning! Will constitute a criminal offense, illegal, threatening, offensive, insulting and swearing, derogatory, defamatory, vulgar, pornographic, indecent, personality rights, damaging or similar nature in the nature of all kinds of financial content, legal, criminal and administrative responsibility for the content of the sender member / members are belong.